Gepost op

Mercedes OM636 met een wolkje rook

Een motor die soms een wolkje rookt geeft. Daar moet iets mis zijn.

Na het controleren van de gebruikelijke zaken zijn we door gegaan naar het hart van de motor. Een compressie test wijst al gauw uit dat er iets niet goed zit in deze viercilinder 1.8 liter Motor. De eerste, tweede en vierde cilinders meten een prima waarde, helaas de derde geeft met moeite nog maar de helft van haar fabrieksdruk op. Met een compressie ratio van 19:1 waarbij de aangezogen lucht tijdens de compressie slag 19 keer wordt verkleint is de fabrieks- druk rond de 23 bar. dsc_0032De staat van de startmotor en accu kunnen tijdens de test de maximale hoogte enigszins beïnvloeden, is deze te laag dan zal ook hier naar gekeken moeten worden. Vuistregel bij de test is dat alle cilinders bij de einddruk nagenoeg gelijk moeten zijn.

Ontbrading Door zuurstof in een opgesloten kamer snel samen te persen ontstaat er warmte, hoe meer je het samenperst hoe hoger de temperatuur. Op het hoogste zuigerpunt  z.g.n bovenste dode punt (BDP) is de ruimte het kleinst en wordt de diesel kort daarvoor ingespoten. Door de snel oplopende luchttemperatuur van het samenpersen zorgt het lucht en diesel mengsel voor een zelf ontbranding. De ontbranding dient op exact het bovenste punt te gebeuren voor maximale kracht, doordat de ontbranding even tijd nodig heeft wordt de diesel een paar graden voor het hoogste punt al ingespoten.

Verklaring van het rokendsc_0041
De cilinderdruk van 14 bar in de derde cilinder zal niet meer de zelf-ontbranding’s temperatuur kunnen halen die nodig is. Door het continu opbouwen van diesel dat niet goed verbrand verschijnt er zo nu en dan een rookwolkje uit de uitlaat.

Een reden voor nader onderzoek
Voor een te lage druk kunnen onder andere de zuigveren, kleppen of koppakking defect zijn; inwendig dus.  Na het demonteren van de cilinderkop bleken als snel de kleppen in cilinder nr. 3 niet meer in goede staat te zijn. Compleet gecorrodeerd; door hoogstwaarschijnlijk een klein scheurtje in de koppakking, zo heeft er  een beetje koelvloeistof de cilinder in kunnen lopen. Bij stilstaande motor heeft dit de kleppen en zittingen – die de aan- en afvoer van de gassen aanstuurt –  aangetast. Gelukkig is verder de schade beperkt; de zuiger en cilinderwand waren nog in prima conditie mede door de oliesmering worden deze beter beschermd tegen vocht.

Aanpakken! 
Voor een juiste aanpak zijn alle kleppen en zittingen gevreesd en de nodige afdichtingen vervangen. Door de leeftijd van de motor is aan te raden gelijk de cilinderkop te controleren op inwendige metaal scheuren tussen de kamers. dsc_0062Ook de verstuivers die de diesel zo fijn mogelijk moet vernevelen voor een optimale verbranding mogen na al die jaren ook best gecontroleerd worden. Na het vlakken en testen van de cilinderkop kon deze weer schoon en fris gemonteerd worden. Met erna nog een snelle compressie test liep de motor weer als een zonnetje!

 • compressie testen
 • cilinderkop demontage
 • kleppen en zittingen vrezen/ vervangen
 • cilinderkop afpersen en vlakken
 • verstuivers testen/ reviseren

Heb je ook problemen met de dieselmotor in jou boot, dan kun altijd contact met ons opnemen voor advies.

 

Vervangende onderdelen voor de Mercedes OM636 die AB Marineservice levert:

Startmotor 
Gloeistift origineel systeem
Snelgloei stiften
Opvoerpomp
Dynamo
Koppakingset
Impellerpomp

 

 

 

5 gedachten over “Mercedes OM636 met een wolkje rook

 1. Hadden wij ook varend gekomen paar dagen later op 2cilinders lopen koppaking er uit tussen de bijde cilinders in de miden

 2. hallo
  ik heb een probleem met de motor van mijn jacht het gaat om een om 636
  Denk dat er een schuurtje in de kop gekomen is waarschijnlijk de winter niet over leeft stond op de wal
  Maar heb afgelopen week de slang vernieuwd zag geen gekke geit dus starte ik hem vandaag en de temperatuur liep op
  uitgang motor word warm koelwater tank ook gaat de koelwaterpijp in warm komt koud eruit maar
  kan het misschien ook wezen dat de water pomp een optarter heeft gehad
  hoe kom ik er achter ps termostaat werk wel word ook warm erachter .

  gr johan

  1. Hallo Johan, het kan zijn dat er nog lucht in de circulatie pomp zit na het vullen, de pomp kan dan het water niet rond laten gaan. Er zit bij mijn weten een kleine ontluchting op de pomp door middel van een leiding tussen de circulatie pomp en cilinderkop deze raken nog wel eens verstopt. Controleer of deze nog open is.

   Hopelijk kunt u iets met deze informatie. Mocht het niet lukken kunt u contact met ons opnemen voor verder advies.

   Met vriendelijke groet,
   Alex Buwalda

 3. Ik ging vd week varen met mijn boot half uur stationeer laten lopen, rustig inb slakengang de haven uitgevaren en toen ik iets gas bij gaf hoorde ik n doffe plof en de motor viel stil ,ik durfde hem niet meer te starten dus iemand kwam voorbij en sleepte mij terug naar mijn ligplaats .Wat kan er zijn met mijn Motor voordat ik m weer zal starten ,het betreft n mercedes OM 636 42 PK op een VerhoefKruiser 8 meter, graag u Reactie , Mvg Frenkie

  1. Hallo Frenkie,

   Hartelijk dank voor jou reactie.
   Dat is natuurlijk lastig om vanaf hier te bepalen ook omdat het zonder enige waarschuwing is gebeurd. Ik zou eerst controleren of de mot or handmatig nog rond te draaien is en of alle vloeistoffen (water en olie) nog op peil zijn. Als dit allemaal het geval is kun je proberen de motor met de stophandle of magneet in de stop positie rond te draaien op de startmotor. Als ook dat geen problemen geeft dan kun je een startpoging doen. Kijk ook of er lucht in de filters zit. Er is vast een oorzaak te vinden. Als het ernstig is zal dit tijdens het starten al naar voren komen. Mogelijk is het puur lucht in het filter systeem geweest en heeft de motor een poging gedaan het laatste beetje erin te persen voordat het op was.

   Veel succes! Bij vragen kun je mij bereiken op 0629578765

   Met vriendelijke groet,

   Alex Buwalda
   Marine service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.