Geplaatst op 4 Reacties

Startproblemen? 3 tips om het te verhelpen.

Kom erachter of je een accu gerelateerd probleem hebt of een mankement in het startsysteem met de volgende tips!

Als de motor van uw boot weinig of geen vermogen heeft om te starten kan de startmotor of accu defect zijn. Maar zorg er eerst voor dat je de volgende zaken gecheckt hebt voor dat je gaat kijken naar het vervangen van deze onderdelen. Verschillende andere zaken zoals een gecorrodeerde hoofdzekering, massaslot of  elektrische aansluitingen die niet schoon zijn en slecht verbonden bedrading kunnen allemaal oorzaken zijn van een slechte start.

Zorg er eerst voor de veiligheid voordat  we aan de slag gaan.  De motor mag alleen via de startmotor draaien maar niet  aanslaan, dus zet de brandstof toevoer uit. Dit kan eenvoudig via de stopmagneet of door de gashendel in de stop stand te zetten.  Pak nu je multimeter en laten we een paar testen gaan doen!

1, Accu check in een paar stappen!

Stap 1: Een volle accu; zet de multimeter op DC gelijkspanning, plaats de rode sonde op de positieve accupool en vervolgens de zwarte sonde op de negatieve accupool. Als de multimeter direct aangeeft dat de batterij minder dan 12 volt aangeeft, laadt de batterij eerst op of vervang deze voordat we verder kunnen gaan. Bij 12.4 volt is een accu vol of het dubbele bij een 24 (24.8) volt installatie. Een paar millivolt ernaast rekenen we ook goed.

Stap 2: Zet de multimeter nogmaals op DC gelijkspanning. Plaats de rode draad van de multimeter op de positieve pool van de accu en vervolgens de zwarte op de negatieve pool. En volg dan stap 3 op.

Stap 3: Draai het contactslot in de stand “Start” en start de motor, hou dit ca 4 a 5 seconden vol.  Lees de spanning aangegeven op de multimeter van de accu – tijdens- het starten af. Als de afgelezen waarde van de multimeter tijdens het starten hoger is dan 9,5 volt is de accu goed. Een lezing van minder dan 9,5 volt duidt op een te hoog spanningsverlies. Een slechte chemieoverdracht in de accu zelf door ouderdom is mogelijk de oorzaak. Hoogtijd om deze te vervangen! Accu goed? Lees het vervolg;

2, Zwakke starter.

De accu is inmiddels dus goed bevonden of  vervangen en nu is het tijd voor de startmotor. Ook al zat het probleem alleen in de accu; de volgende test kan ook veel problemen in de toekomst voorkomen. Een veelvoorkomend probleem is corrosie. Onderzoek of je aanslag kunt vinden tussen de verbindingen vanaf de accu tot aan de starter zelf maar ook de negatieve kant is net zo belangrijk; onderzoek ook of er tussen de starter en het motorblok een goede verbinding is. Dit betekend demonteren en inspecteren maar ‘meten is sneller weten‘ in dit geval. Dit kan met de volgende tips;

Stap 1: Zet de multimeter op DC gelijkspanning. Plaats de rode sonde op de positieve accupool en vervolgens op de relais aansluiting van de starter waarvan de koperen kabel de startmotor ingaat; de laatste aansluiting dus voordat de + plus in de startmotor zelf verdwijnt. Hieronder genoemd ”M terminal” 

Stap 2: Draai het contactslot in de stand “Start” en start de motor zonder dat deze aanslaat. Lees nu de spanning weer af, aangegeven op de multimeter tijdens het starten.

Stap 3: Zonder spanningsverlies tussen de kabel en startrelais meet je nu 0 Volt, perfect! Maar vaak meet je 0,1 volt en voor systemen op leeftijd is 0,1 tot 0,2 volt geen uitzondering.

Dit betekend dat er vanaf de accu een spanning heen gaat van bijvoorbeeld 12.1 Volt, maar er aan het einde -door weerstand of slecht contact- nog maar 12.0 volt uitkomt. Een multimeter meet het spanningsverschil. Dus zal de multimeter een ‘’verschil’’ meten van 0.1 Volt, elk getal boven de 0 Volt duidt op weerstand. Dit proces kun je aan de plus zijde voor elk individueel contact en aansluiting herhalen maar ook voor de negatieve zijde. Want elke positief elektrisch geladen atoom die erin gaat moet er ook weer uit via de negatieve zijde.

 

Starter meter

Stap 4: Tel de waarden bij elkaar op van wat er gemeten is in de vorige stappen, deze mag niet boven de 0 tot 0.3 Volt maximaal uitkomen in totaal. Hoe lager hoe beter. Want reken maar uit! Als een normale 4 cilinder scheepsmotor word gestart gaat er kortstondig vanuit stilstand een stroom lopen die oploopt tot wel 1000 Ampère – waarna deze zakt totdat de motor op toeren is tot ongeveer 200 a 300 Ampère. Tot het moment dat de motor loopt 1000 Ampère met 0.3 Volt verlies betekend dat de  startmotor een verlies van 300 Watt heeft. Pak een gangbare nominale startmotor van 1200 Watt betekend dit dat er al snel 25% verloren gaat aan startcapaciteit! Zo zie je dat een klein verlies grote gevolgen heeft.  (voorbeeld)

3, Conlusie,

Los eerst deze weerstand verliezen op en kijk dan of het vermogen van uw starter terug is.
Dit betrof het testen van de stroom aanvoer van uw startsysteem, weigert de starter nog steeds vol vermogen te geven dan heeft deze mogelijk interne gebreken. Neem contact op met een van onze specialisten voor meer informatie over de oplossing.

 

Weetjes!

R = U / I ofwel Weerstand = Spanning / Stroom ofwel Ohm = Volt / Ampère (Wet van Ohm)

P = I * U ofwel Vermogen = Stroom * Spanning ofwel Watt = Ampère * Volt

Watt = Ampère2 * Ohm
Watt = Volt / Ohm
Ampère = Watt / Volt
Volt = Watt / Ampère

Een voorbeeld met water dat door een buis stroomt maakt het verschil tussen stroom en spanning inzichtelijker:

Spanning in Volt:                       druk van het water in een buis.
Stroomsterkte in Ampère:       hoeveelheid water per seconde die door een buis stroomt.
Weerstand in Ohm:                  dikte van de waterbuis.
Vermogen in Watt:                   kracht van het water tegen bijvoorbeeld een schoepenrad.

Meer weten over het vervangen van de startmotor lees het hier:

Zelf een startmotor vervangen? In 3 stappen.

 

 

4 gedachten over “Startproblemen? 3 tips om het te verhelpen.

  1. Denk ook aan een slecht contact in de startschakelaar zelf!

  2. In het (verre) verleden ook problemen gehad met een tikkende startmotor op een Indenor motor van een Peugeot 304. Hierbij was de tijdelijke oplossing met een zwaar voorwerp (Baco) op het startrelais tikken. Dit relais was ingesleten en maakte daardoor slecht contact waardoor de Bendix niet in werking trad. De oplossing was uiteraard het vernieuwen van het startrelais, waarna de problemen verholpen waren.

  3. goedemorgen! een zeer verzorgde site met bijzonder praktische tips.. het zou heel plezierig zijn als die tips op een simpele manier zouden kunnen worden geprint, want onthouden kan ik ze in dit geval niet allemaal *startmotor probleem*.. ik neem de uitgeprinte tips dan mee naar de boot en kan ze uitvoeren.

    1. In mijn browser (Safari) staat in het URL-veld links een aantal horizontale streepjes. Als je hierop klikt verschijnt er een weergave die kan worden afgedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.