Geplaatst op Geef een reactie

Droge en natte uitlaat geluid dempen?

De verschillen tussen een natte en droge uitlaat uitgelegd!
Je kunt een droge uitlaat vergelijken met de uitlaat van de auto; een pijp die met een flexibel tussen stuk op het uitlaat spruitstuk zit die de uitlaat gassen direct naar buiten afvoert. Een eventuele droge geluidsdemper is vaak gewenst om het geluid te dempen. Het koelwater van de motor wordt hierbij extern of pas veel later in het uitlaat systeem bijgevoegd. De buizen en pijpen zijn vaak van staal om te voorkomen dat ze smelten door de hitte. Het is een eenvoudig systeem, maar heeft twee grote nadelen; dat het veel hitte afgeeft tot wel 600 graden bij de bron en twee dat het ook meer lawaai produceert.

Natte uitlaat dus?
Dus wat is dan een goed alternatief? Juist, het veel gehoorde natte uitlaat systeem. Dit herken je vaak al aan het spruitstuk dat op de motor zit gemonteerd. Dit is vaak op maat gemaakt en van gietijzer ook kun je het vaak herkennen aan de vriesdoppen in de koel kanalen. Het opgewarmde koelwater in de motor is rond de 60 à 90 graden als het de motor verlaat en kan dus nog prima dienen om hete uitlaatgassen van 600 graden af te koelen. uitlaatVaak wordt in het eerste deel van de uitlaat het water en de gassen nog niet gemengd. Zo wordt voorkomen dat het water in de motor kan lopen en de gassen verhindert. De gassen moeten soepel de motor kunnen verlaten om de prestaties van de motor niet te drukken. Kort na de motor komen de gassen en vloeistoffen samen en verlaten de motor.

Het verschil in temperatuur van een droge en natte uitlaat is goed te merken en geeft vele voordelen.  Bij een natte uitlaat wordt het lawaai gedempt door het water, maar ook kun je een rubber uitlaatslang gebruiken waardoor je flexibeler bent, en meteen een hogere levensduur hebt.

Diverse koelsystemen

Er zijn in het kort 3 soorten koelsystemen: Een systeem waar het water direct van buiten door een impellerpomp het motorblok in wordt gepompt; een gescheiden systeem dat vaak; intercooling /heat exchanger systeem wordt genoemd, waarbij je koelvloeistof in de motor hebt en met een impellerpomp koelwater door een warmtewisselaar pompt. En daarnaast is er een kielkoelingsysteem, waarbij koelbuizen met koelvloeistof onder de boot doorlopen. Bij het laatste systeem is een natte uitlaat niet mogelijk mits je een extra pomp plaatst.

Van droog naar nat? Als je ook de voordelen van een nat uitlaat systeem wilt ervaren kun je de droge uitlaat ombouwen. Er zijn complete uitlaatstukken op de markt verkrijgbaar. Je kunt er ook voor kiezen om het water toe te voegen aan de droge uitlaat, waarbij alleen het eerste deel niet gekoeld wordt. De ombouw vergt mogelijk een investering, maar is door de handige doe-het-zelver goed uit te voeren en je hebt er veel plezier van.
( nat uitlaat systeem met waterlock en demper)

Een natte uitlaat bestaat uit de volgende componenten van begin tot eind:

  • • Een waterinlaatpijp onder de boot met afsluitkraan om bij reparatie of onderhoud de aanvoer af te kunnen sluiten.
  • • Een wierpot als tussen filter om eventueel schadelijk materiaal voor de impellerpomp tegen te houden.
  • • Een aanzuigpomp op de motor (impeller- of ruimwaterpomp).
  • • Indien ombouw van kielkoeling naar interkoeling; een warmtewisselaar met watergekoeld uitlaatspruitstuk.
  • • Een waterinjectiestuk die na het uitlaatspruitstuk het koelwater toevoegt met beluchter, om te voorkomen dat het water bij het stoppen van de motor terug kan hevelen de motor in.

Ook is met het gebruik van een natte uitlaat, is het gebruik van een zogenoemd Waterlock aan te raden. Deze verzamelt het water en duwt met overdruk het water door de uitlaat naar boven met de uitlaatgassen. De Waterlock dempt tevens geluid, doordat het neerslaat op het water. De Zwaanhals dient als extra beveiliging om terug stroming van water te voorkomen als de motor lager ligt zoals in de meeste zeilboten. Het plaatsen van de geluidsdemper is nog altijd een extra mogelijkheid. Met natte uitlaatsystemen kun je teven dempende en flexibele uitlaatslang gebruiken het geheel zet je vast met RVS slangklemmen.

Wil je advies over jouw uitlaat systeem? Neem contact op of bezoek de website voor de verschillende onderdelen.

Ga naar de contact pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.