Ga je zelf een binnenboordmotor inbouwen of verbouwen? Bereid je dan goed voor, begin bij de basis en ga meten. Dan vervangt je met minimale aanpassingen een motor. Van recente motoren weet je vaak de inbouwmaten of zijn ze eenvoudig te vinden. Let met name op:
- schroefashoogte
- motorsteunen
- maximale kanteling
- keerkoppeling
- draairichting van de schroef
- vermogen
- schroefas en lager
Bedenk sowieso vast wat je nodig hebt.
Ben je nog op zoek naar een gebruikte motor? Check dan snel ons aanbod van gebruikte scheepsmotoren.
Schroefashoogte
Kijk eerst of de motor past in combinatie met de schroefashoogte. Zit de uitgang van de keerkoppeling op dezelfde hoogte van de krukas? Komt de uitgang van de keerkoppeling lager dan de bestaande schroefas, dan komt de motor omhoog.
Motorsteunen
Op sommige binnenboordmotoren is het aanpassen van de bestaande motorsteunpunten geen probleem of is de fundatie van het stalen schip aan te passen. In een polyester schip wordt dit al lastiger. Kijk daarom vooraf of dit mogelijk is. Zeker bij een saildrive ben je vaak gebonden aan bestaande prefab doorvoeren.
Maximale kanteling
Kijk ook of de binnenboordmotor de maximale kanteling aan kan tijdens het varen. De maximale kanteling lees je vaak in de handleiding. Een homokinetische aandrijving lost het probleem anders op.
Keerkoppeling
De Velvet, PRM keerkoppeling, Hurth, ZF en Twindisc keerkoppelingen zijn veel voorkomende omkeerkoppelingen. De ratio wordt vaak aangegeven in motortoerental, gedeeld door het uitgang toerental, in de verhouding twee staat tot één (2:1). Ratio = Twee motortoeren / eenmaal schroefas toerental (ofwel simpelweg de helft).
Vaak wordt de draairichting aangeven van de uitgang L of R in de verhouding 2:1. L is dus een twee op één linksomdraaiende keerkoppeling voor een linkse schroef.
Ook kun je, bijvoorbeeld bij Volvo Penta, keerkoppelingen tegenkomen met een A van angle. Deze keerkoppelingen komen met een as van 7 graden naar buiten. Dan hoeft de motor minder te kantelen.
Schroef
Let op de draairichting van de schroef. Er zijn linkse en rechtse keerkoppelingen. De draairichting van de keerkoppeling word aangegeven wanneer het schip vooruit vaart en je naar de boeg kijkt.
Pas op met een ‘’Z-drive’’. De motor staat dan omgekeerd, kijk daarom goed naar de specificaties.
AB marine service kan de vermogens behoefte berekening uitvoeren van jouw schip.
Vermogen
Blijf je met het vermogen in dezelfde richting, dan kun je vaak weer gebruikmaken van dezelfde aan en afvoer aansluitingen, zoals de uitlaatgas-afvoer, koudwateraanvoer of circulatiebuizen.
Ga je groter of kleiner in vermogen, kijk dan welke diameter aansluiting op de motor zitten. Dit is al een goede indicator van de benodigde grote.
Is het uitlaatspruitstuk 45.00 mm, dan kun je deze diameter aanhouden. Ga niet kleiner, dan remt de motor met alle gevolgen van dien. Andersom is vaak geen probleem.
Schroefas en lager
Denk meteen ook na over het aansluiten van de schroef op de keerkoppeling. Er zijn merken die onderling uitwisselbaar zijn, maar dit is niet altijd zo. Je hebt dan een adapterflens nodig. Deze zijn los op aanvraag te verkrijgen of worden meteen kant en klaar geleverd bij een homokinetische aandrijving.
Wil je trilling en tijd besparen met het aansluiten? Kijk naar het voordeel van een stuwdruklager met homokinetische aandrijving.
Beste Jan,
Wellicht ben je al klaar met inbouwen, maar mogelijk heb je belangstelling voor een keerkoppeling voor een MD11 liggen. Ik heb hem niet nodig want mijn boot heeft een saildrive.
Heb je belangstelling mail dan naar r.jansen57@freeler.nl
groeten Ruud
Hallo hebben jullie ook adressen waar ik mijn Volvo Penta md11 in kan laten bouwen in een 10 meter lange tuindersvlet deze wil ik graag klaar maken er moet een complete schroefas ingebouwd
Hi
Kunnen jullie een richtprijs geven voor het inbouwen van een diesel
Motor
In een waterland 850 boot ?
Gr Jasper
Hallo Jasper!
Wij bouwen zelf geen motoren in.
Je vind alle beschikbare motoren op deze -> pagina