Bestellen buiten de EU

Wanneer je een bestelling plaatst buiten de Europese Unie wil je natuurlijk weten met welk belastingtarief (VAT) je te maken hebt en welke eventuele kosten van toepassing zijn. Daarover lees je alles op deze pagina.

 1. Welke landen behoren tot de EU?
 2. Met welke kosten moet ik rekening houden?
  2a. Invoerrechten
  2b. BTW/VAT
  2c. Overige kosten
 3. Hoe worden de invoerrechten berekend?
 4. Waar vind ik informatie over invoerrechten?
 5. Over welke waarde moet ik BTW betalen?
 6. Hoe betaal ik invoerrechten, BTW en andere kosten?
 7. Met welke vervoerders werken jullie?
 8. Bestellingen vanuit het Verenigd Koninkrijk
 9. Retourneren buiten de EU

1.       Welke landen behoren tot de EU?

België, Bulgarije, Zuid-Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.

Alle andere landen zijn niet EU-landen.

2.       Met welke kosten moet ik rekening houden?

Als je bestelt vanuit een land buiten de EU, krijg je van ons een factuur met daarop de prijs van de producten die je hebt besteld en de transportkosten. Op de factuur zelf staat geen BTW (0%-tarief).

Jouw bestelling gaat door de douane en bij aankomst in het land van bestemming moet je bestelling ingeklaard worden. De kosten daarvan zijn voor jouw rekening.  Pas nadat je deze kosten hebt betaald, kan je bestelling afgeleverd worden.

Je moet rekening houden met de volgende kosten:

2a.       Invoerrechten

De invoerrechten verschillen per product en per land. Als vuistregel kun je een percentage van 2 tot 4,5% aanhouden.

2b.      BTW/VAT

Je betaalt het BTW-percentage dat in jouw land van toepassing is.

2c.       Overige kosten

Voor het inklaren van je bestelling betaal je handlingskosten aan de vervoerder. Afhankelijk van de vervoerder is dit of een vast bedrag of een percentage (ca. 2-3%) van de invoerrechten en BTW die je moet betalen.

3.       Hoe worden de invoerrechten berekend?

De invoerrechten bereken je door de prijs van de producten en de verzendkosten bij elkaar op te tellen en te vermenigvuldigen met het percentage invoerrechten.

Dus: Hoogte invoerrechten = (prijs van de producten + verzendkosten) * het percentage van de invoerrechten die geldt voor het land van bestemming.

Voorbeeld: stel dat de productprijs €1000,- is, de verzendkosten zijn €30,- en het percentage van de invoerrechten in je land is 8,5%. De hoogte van de invoerrechten die je moet betalen bereken je dan met deze som: (€1000 + €30) * 0,085 = €87,55. Let op: dit is een voorbeeld!

4.       Waar vind ik informatie over invoerrechten?

De invoerrechten verschillen per product en per land. Het vervoersbedrijf kan je meer informatie geven over de invoerrechten die je moet betalen. Ook kun je meer informatie vinden op websites van de overheid. Voor de meest voorkomende landen geven we je een link naar zo’n website:

5.       Over welke waarde moet ik BTW betalen?

BTW betaal je over de waarde van de producten, de verzendkosten en de invoerrechten. Daarbij geldt het BTW-percentage in het land van bestemming. Dus:

Te betalen BTW = (prijs van de producten + verzendkosten + invoerrechten) * het percentage BTW dat van toepassing is in het land van bestemming.

Voorbeeld: stel dat de productprijs €1000,- is, de verzendkosten zijn €30,- en de invoerrechten in het land van bestemming is 8,5%, en het percentage BTW in het land van bestemming is 25%. De invoerrechten zijn met de zelfde voorbeeldcijfers berekend bij stap 3, dat was €87,55. De te betalen BTW bereken je dan als volgt:
(€1000 + €30 + €87,55) * 0,25 = €279,39 aan BTW. Let op: dit is een voorbeeld!

6.       Hoe betaal ik invoerrechten, BTW en andere kosten?

Je vervoerder zorgt voor de inklaring van je bestelling. Hij informeert je over de totale kosten en zal je vragen om de kosten aan hen te betalen. Pas als de kosten betaald zijn, zal hij de bestelling bij je afleveren. Meestal kun je via de track-and-trace code betalen.

7.       Met welke vervoerders werken jullie?

We hebben afspraken met verschillende vervoerders. Welke we gebruiken hangt af van de bestelling en het land van bestemming. Via een track-and-trace code kun je je bestelling volgen.

De koeriers die we het meest gebruiken zijn:

 • GLS
 • UPS
 • DHL
 • PostNL
 • Parcelforce

8.       Bestellingen vanuit het Verenigd Koninkrijk

Bestellingen naar de UK verzenden we via PostNL. De invoerrechten, BTW en handlingskosten betaal je aan Parcelforce. Je kunt hiervoor de track-and-trace code gebruiken die je via PostNL hebt ontvangen. Dus:

Bestelling met bestemming het Verenigd Koninkrijk = kosten betalen aan Parcelforce met de PostNL track-and-trace code.

9.       Retourneren buiten de EU

Over retourneren buiten de EU hebben we een speciale pagina gemaakt met alle benodigde informatie. Bekijk de pagina over retourneren buiten de EU.