Geplaatst op 7 reacties

Waarom elektra aan boord scheiden?

Hoe kan ik mijn elektra aan boord goed regelen?

Het is een prettig idee geen gedoe te hebben met de elektra aan boord. Hoe zorg je ervoor dat de koelkast koud is, dat de (boot)verlichting werkt en dat je toch ook gewoon de motor kunt starten? Mogelijk is een batterijscheider een oplossing voor u.

Startaccu en lichtaccu tegelijk opladen met een batterijscheider (accuscheider)

Ken je het geluid van een weigerende startmotor door een te lage spanning? Mogelijk hebben verlichting, koelkast en andere energieverbruikers de stroom ‘opgemaakt’ en kun je nu niet meer starten. We raden een gescheiden licht- en startaccu-systeem aan.

Waarom elektra aan boord scheiden?

Het gevraagde vermogen van het lichtnet en het startsysteem verschillen van elkaar. Het lichtnet wordt vaak lang gebruikt en het startsysteem vraagt alleen kort veel vermogen. Dit probleem los je het beste op door twee verschillende accu’s te gebruiken die afgestemd zijn op de losse systemen. Er zijn gelukkig start- en tractiebatterijen op de markt.

Altijd een opgeladen accu

Zelfs voor een kleine installatie is het gebruik van een gescheiden licht- en startaccu-systeem aan te raden. Tijdens het gebruik van stroom uit de lichtaccu is er geen verbinding met de startaccu, zodat deze altijd vol en beschikbaar blijft voor het starten van de motor.

Gescheiden stroombronnen toch opladen met de dynamo van de motor

Wanneer je beide stroombronnen van elkaar gaat scheiden, moet je ze ook apart van elkaar kunnen opladen. Wil je beide accu’s scheiden, maar toch opladen met de dynamo van de motor, dan gebruik je een batterijscheider, ook wel diodebrug genoemd. De scheider verdeelt de spanning naar de beide accu’s. Ook zijn er verdelers en scheidingsrelais verkrijgbaar die overschakelen naar de andere accu als de ene vol is.

Wat is een batterijscheider?

Een batterijscheider is een speciaal vervaardigde diodenbrug, die tijdens het draaien van de motor de tweede accu (de lichtaccu) aan de dynamo verbindt. Het relais wordt aangestuurd door de zogenaamde “D+” aansluiting van de dynamo en heeft een voorziening om overbelasting van de dynamo en de laadregelaar te voorkomen.

Voordelen van een batterijscheider

Een batterijscheider heeft als belangrijkste voordeel dat er een absolute scheiding is tussen de batterijsets onder alle omstandigheden. Als een van de twee accu’s leeg is, kan deze de stroom nooit overhevelen. Denk aan twee vaten water. Een batterijscheider geleidt de laadstroom van dynamo of acculader en verdeelt deze naar de beide accusets. Dit gebeurt via twee of meer dioden, die een “terugslagklep” zijn voor de laadstroom. Er is maar één doorlaatrichting voor de stroom en het kan niet terugvloeien. Wij bieden een assortiment eenvoudige batterijscheiders waarmee je het bovenstaande systeem kunt realiseren. Let altijd op het voltage en benodigde vermogen dat over het relais mag lopen.

NB: Je kunt met een batterijscheider de accu ook gewoon nog opladen vanaf het normale 230v-stroomnetwerk.

Hoeveel volt per relais?

De vuistregel is als volgt:

  • 70 AMPERE DIODENBRUG: voor acculaders en dynamo’s tot 55 Ampère maximum laadstroom.
  • 120 AMPERE DIODENBRUG: voor acculaders en dynamo’s van 60 tot 90 Ampère.
  • 150 AMPERE DIODENBRUG: voor acculaders en dynamo’s van 100 tot 120 Ampère

Batterijscheider uitgevoerd met compensatie diode

Houd er rekening mee dat een diode altijd een overbruggingspanning (drempelspanning) van 0.6 volt heeft. Dit betekent dat bij een laadsysteem van 14v er maximaal nog 13.4 volt naar de accu loopt. Dit kan een probleem zijn bij de oudere type dynamo’s. Een scheider uitgevoerd met compensatie diode voorkomt spanningsval over de diode waardoor de accu met een juiste spanning geladen wordt.

Opstelling van een batterijscheider

Zie het schema voor een eenvoudige opstelling van een batterijscheider:

batterijscheider

Batterijscheider (accuscheider) kopen

Klik voor een voordelige batterijscheider voor jouw boot!

7 gedachten over “Waarom elektra aan boord scheiden?

  1. Na aansluiting van een accuscheider (Victron), loopt mijn lichtaccu compleet leeg, terwijl de startaccu compleet vol is. Wat kan er aan de hand zijn ?

  2. Beste,
    Mijn startaccu is een 12 volt accu. Mijn boordspanning is 24volt (2×12volt) is het mogelijk om met een 12volt dynamo dmv een gecompenseerde diode alle accus op te laden? Ik hoor het heel graag.
    Groet,
    Martijn

  3. Beste deskundigen,
    Jullie geven hier advies over het aansluiten van zonnepanelen op een diodebrug. Ik heb een aanvulling op die vraag.
    De laadregelaar van de panelen controleert continue de spanning van de accu en stopt het laadproces als de maximale spanning is bereikt. Bij een aansluiting op de diodebrug kan er geen spanning terugvloeien en kan dus de regelaar niet meten wat de maximale spanning is (lijkt mij).
    Hoe regel je dan dat je accu’s tijdens een zonnige dag niet aan de kook worden gebracht?

    1. Hallo Sjonnie,

      Zoals besproken verwachten we dat dit per merk verschilt.
      In vergelijking met een dynamo is de B+ laadkabel meestal alleen een uitgang en word de afgifte gemeten in de B+ of de Sense dit werk ook met tussenkomst van een diode. Zo zal een oplader of zonnepaneel in de meeste gevallen ook functioneren , echter kan het ”voelen” de sense van de lader wel een probleem vormen als er geen accu word gedetecteerd. De moderne diode scheider is daarvoor uitgerust met een ”energize” aansluiting die de dynamo een opstart spanning geeft.

  4. hallo
    is het mogelijk dat ik mijn zonnepanelen aansluit op een diodebrug op mijn boot zit al een diodebrug bij de dynamo.voor de beide accu groepen.
    maar met de zonnepanelen wil ik ook de start accu en de gebruikers accu laden is dat mogelijk?
    m.vr.gr. hay

    1. Hallo Hay,

      Op de accu’s kun je gerust een zonnepaneel set monteren i.c.m een scheider, de meeste zonnepaneel fabrikanten bieden op hun beurt weer omvormers aan waar meerdere accu’s gescheiden op aangesloten kunnen worden. Of het door de diodescheider zelf kan stromen zal per merk verschillen. Meestal word er bij een moderne lader geen accu gedetecteerd en zal deze niet gaan laden. Een ”sense/energize” aansluiting kan een uitkomst bieden maar kan ik niet garanderen.

    2. Hallo deskundigen,
      Mijn startaccu is 80 AMP. De licht accu is ook 80 AMP .
      Mijn vraag is , kan ik een 120 AMP. Licht accu monteren in combinatie met een diodebrug .
      Verstoord dit de laad cyclus niet?
      Alvast vriendelijk dank voor uw antwoord .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *