Geplaatst op Geef een reactie

Loopt jouw expansievat of koelsysteem leeg?

Loopt jouw expansievat of koelsysteem (langzaam) leeg? Het kan een lekkage naar binnen of naar buiten zijn.

Sluit eerst uit dat er geen lekkage naar buiten de motor loopt. Bij een warme motor kan een lekkage van koelvloeistof snel verdampen en niet goed zichtbaar zijn. Zoek naar sporen van opgedroogde koelvloeistof. Meestal heeft dit de kleur van de vloeistof: geel, groen of rood, afhankelijk van het merk en type vloeistof. Het aandraaien van een slangklem of vervangen van een koelslang zou dan al snel de oplossing zijn.

Je kunt de lekkage soms zichtbaar maken door het systeem op druk te zetten met een druktester. Kijk ook of de radiateurdop (ofwel expansiedop) nog voldoende afdicht en het rubber niet is verouderd.

Ziet u geen sporen van lekkende koelvloeistof?

Loopt de vloeistof niet naar buiten, dan kan het via de warmtewisselaar die met het buitenwater in contact staat ook mee naar buiten gevoerd worden. Dat betekent dat er andersom ook buitenwater het koelsysteem binnen kan komen.

Je – kunt bij wijze van test – de uitgaande koelslang bij de uitlaat injectiebocht van het buitenwater eens afknijpen. Met een draaiende motor zou de impellerpomp dan druk op moeten bouwen -geen zorgen, deze kan niet kapot gaan – en het koelsysteem moeten gaan vullen bij een lek tussen het buitenwatersysteem en warmtewisselaar van de motor. Het niveau van de vloeistof in het expansievat zou stijgen. Tijd om de rubbermoffen te vervangen. Deze houden het ‘’buitenwater-systeem’’ en het ‘’koelvloeistof-systeem’’ gescheiden van elkaar.

Is dit alles niet het geval en zit er geen koelvloeistof in de motorolie dan kan de koelvloeistof ook nog door de motor in de verbrandingskamer opgenomen worden. Een lekke koppakking of scheuren in de cilinderkop kunnen dan de oorzaak zijn. Ook menig monteur kan dit probleem niet met zekerheid van buitenaf vaststellen. Zeker bij een klein lekje is dit erg vervelend en lastig te beoordelen.

U kunt een paar dingen proberen:

Koop een eenvoudige druktester (ook handig bij de eerste stap en tweede). Deze koopt u voor een gering bedrag, let wel op dat je een set koopt met de juiste dop erbij. AB marine service levert de tester desgewenst ook. Een ander betrouwbaar test middel is een stikstoftester. Deze test of stikstof van de ontbranding in de koelvloeistof komt. Google hiervoor op bijvoorbeeld Cilinderkop lekkage tester set.

Heeft u met stap één en twee geen oorzaak kunnen vinden, demonteer dan de cilinderkop voor verdere controle.

Onderdelen voor het koelsysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *