Geplaatst op Geef een reactie

Een flexibele motoropstelling

Trillingvrije vaart doe je voor de ontspanning!

Ook wel eens een heerlijk vaartochtje gemaakt, maar na een poosje toch de gashendel maar weer een stukje terug door het lawaai? Voor de ontspanning wil je elkaar toch wel enigszins kunnen verstaan niet waar. Bij een flexibele motoropstelling door middel van motorsteunen, worden lawaai en trillingen zoveel mogelijk terug gedrongen. Maar wat is nu de basis van een trillingvrije (ontspannen) vaart? Het principe is simpel; verwijder de vaste verbinding tussen de motor en fundatie. Deze geeft de trillingen door van de motor. Laat de motor als het ware zweven op zijn fundatie en het lawaai is over. Maar hoe doe je dat? Begin bij de basis;

beeld

Waarom trillen motoren?
Motoren hebben intern onderdelen die snel heen een weer bewegen, in milliseconden word de zuiger door een explosie naar onder geperst en vervolgens met dezelfde snelheid door de krukas weer naar boven geleid voor een nieuwe compressie slag. Door gebruik te maken van een korte zuigerslag en aluminium motorblokken wordt de moderne motor compact en licht gewicht geproduceerd. Dit geeft vele denkbare voordelen waaronder ruimtebesparing en lagere productie kosten. Nadeel is echter dat door het lage eigen gewicht trillingen minder gedempt en opgevangen worden door het eigen gewicht, ook heeft de kortere motorslag een hoger toerental nodig om op gang te blijven. En we weten al uit ervaring hoe meer gas we geven des te meer lawaai we krijgen.

Losse motor ondersteuning
Des te belangrijk dat er gezorgd wordt voor een goede en stevige fundatie met zachte motorsteunen, die de motor als het ware loskoppelen van de fundatie. Het principe is; een zo zacht mogelijke motorsteun, die toch stevig genoeg is om het gewicht te dragen van: motor, keerkoppeling en een deel van de schroefas.

Zo zacht mogelijk rubber
De zachtheid van rubber wordt uitgedrukt in SHORE met een getal voor de hardheid. Daarnaast bepaald de letter A tot D nog in welke categorie het rubber behoord, Daar gaan we in dit artikel niet verder op in. Rubber met een SHORE van 10 is zeer zacht en daarboven wordt het steviger. Een zwaardere motor heeft ook weer steviger rubber nodig om te zorgen dat het rubber er niet tussenuit wordt geperst door het gewicht. Motorsteunen beginnen vaak pas bij 35 SHORE. Er moet gezocht worden naar een rubber; dat zacht genoeg, maar toch ook stevig genoeg om de motor te ondersteunen. Vaak bepaalt de zachtheid en kwaliteit van het rubber ook de uiteindelijke prijs en levensduur. Een goed advies! Bespaar niet op de prijs van goede motor steunen, veelal goedkopere versie motor steunen uit andere sectoren (wasmachinesteun) kunnen het soms prima doen maar zijn niet altijd bestand tegen olie en vetten en dieseldampen die we in de motor ruimte tegen komen.

Te zacht?dempers
Bij te zachte motorsteunen valt ook je stevigheid weg van de trek en stuw beweging die de schroefas en motor maken bij het manoeuvreren. Je kunt kiezen voor V- motorsteunen die de motor bij belasting opsluiten door hun V- vorm, maar doordat de motor zich vastduwt tegen het rubber, verlies je ook weer een stukje demping.

Maar wat is dan optimaal
Ga je voor optimale demping dan is een combinatie van vlakke trillingsdempers met een stuw/druklager de beste oplossing. Een stuw/druklager houdt de schroefas op zijn plaats. Het is een lagering dat krachten op kan vangen vanuit alle richtingen. Deze hangt ook weer in rubbers en wordt gemonteerd tussen de keerkoppeling en schroefas. Na montage dient dit wel even exact recht en vlak gesteld te worden, om overbelasting van lagers en schroefas kokers te voorkomen. Nog beter is een flexibele (homokinetisch) koppeling tussen de koppeling en as te plaatsen zodat er ook bij belasting en eventuele verschuiving alle onderdelen nog steeds spanningsvrij kunnen draaien.

Voorbeeld opstelling homokinetische motoropstelling:
tekening schroefas  bruin
klemnaaf  blauw
stuwdruklager roze
homokineetkoppeling groen
adapterflens rood
motorsteun/trillingdemper geel

Advies
Zoek je minder trilling en meer ontspanning? Ofwel een betere motoropstelling? Kijk dan eens goed naar basis van uw motor opstelling en of dit verbeterd kan worden.Wij adviserren dit in overleg te doen met onze specialisten. Ieder merk motor en koppeling vereist haar eigen krachten berekeningen. Op basis van deze gegevens kunnen wij voor jou een plan opstellen.

Wij leveren opstellingen voor elke merk, type motor en keerkoppeling vraag gerust uw eigen ontspannen vaart aan.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.