Geplaatst op 2 Reacties

Slijmslierten & verstopte brandstoffilters.

Slijmslierten & verstopte brandstoffilters. diesel-bug-sludge-310x207

Dieselbacteriën; voor wie het onbekend is kunnen we meedelen dat voorkomen beter dan genezen is. Wie het als eens mee gemaakt heeft zal het dan ook niet zo snel weer vergeten. In een mum van tijd verstopte brandstoffilters of zelfs complete leidingen en pompen die er mee stoppen door lange zwarte vlokken en bruine slierten. Daar gaat je vaartocht.

Dieselbacteriën zijn te vergelijken met algen in een aquarium. Ze vormen zich vooral op de onderste laag van water en diesel in de tank.  Water is zwaarder dan de meeste brandstoffen en zal zich onder in je tank gaan verzamelen. Doordat het aanzuig- of aftappunt van de brandstofpomp vaak hoger zit kan het water lang in de tank blijven hangen.

Bacteriën in de diesel?

Diesel is zoals vele brandstoffen een natuurproduct en bevat microben. Met de juiste conservering en behandeling zul je weinig tot geen last krijgen van de bacterie groei. Maar geef je ze de juiste voedingsbodem zoals water dan vermenigvuldigen deze zich in een razend tempo. De bacteriën zijn altijd aanwezig in de brandstof maar ook in de buiten lucht en komen bijvoorbeeld via de ontluchting de tank binnen. Condens en zuurstof van buitenaf met een niet goed functionerende waterafscheider maakt de brandstoftank tot de perfecte broedplaats. Vooral in de watersport is de omloop snelheid van de brandstoftank niet altijd even groot.

Condens als voedingsbodemaanbieding-delphi-296-dieselfilter-waterafscheider

Een brandstoftank zit veelal binnen gemonteerd. In de avond koelt de tank dus en overdag warmt de tank weer op. Zuurstof die zich verplaats door het opwarmen en afkoelen bevat altijd vocht. Warme lucht die afkoelt vormt waterdruppels (regen) en dit condenseert tegen de wanden van de tank. Dit water druppelt naar beneden en zakt naar de bodem van de tank, onder de diesel. Diesel heeft immers een lager soortelijk gewicht dan water. Een praktische tip is om de ruimte boven de brandstof zo beperkt mogelijk te houden. Vul de tank altijd helemaal af voordat je de boot lange tijd niet meer gebruikt (voor de winterstop met winterdiesel). Immers: hoe minder plek er bovenaan de tank is waar zuurstof en condens zich op de wanden van de tank af kan zetten, hoe beter. Warm en vochtig zijn voor dieselbacteriën ook  de perfecte omstandigheden om snel te groeien, maar ook tijdens de winter kunnen dieselbacteriën hun gang gaan. Een schone en droge tankontluchting op de juiste plaats is dus gewenst.

Regen en golfslag

Ook een verkeerde plaatsing van bijvoorbeeld de tankvulling of ontluchting kan snel voor waterophoping in de tank zorgen.  Regenwater dat naar binnen kan sijpelen door een buitenontluchter, of spetters van golven water die op het dek slaan kunnen die in je tank komen moet rekening mee gehouden worden. Houd ook rekening met een juiste afsluiting van de dieselvuldop aan de buitenzijde en controleer periodiek de afdichtingen in de dop.

Is dit nieuw?

Diesel mag tegenwoordig van de overheid minder zwavel bevatten dan vroeger. Zwavel die je verbrand is flink belastend voor het milieu maar zwavel hield de dieselbacterie groei in het verleden tegen. Bovendien wordt er tegenwoordig een paar procent biodiesel toegevoegd aan de diesel. Biodiesel wordt gewonnen uit plantaardige producten en is dus interessant aangezien de oliereserves op de wereld aan het slinken zijn. Maar biodiesel heeft de eigenschap om snel water aan te trekken en bevat een hoger percentage microben.

Wat kun je doen?dahlflowdiagram

Controleer indien mogelijk visueel of je watervorming in de tank kunt zien, vaak zie je een grote ”bel” water op de bodem liggen. Heb je dit nog nooit gecontroleerd of afgetapt? Dan is dat een goed begin. Stuit je vaker op dit probleem? Kijk dan wat de oorzaak kan zijn zoals hierboven beschreven staat; bijvoorbeeld niet goed functionerende of op ontluchting etc.  De brandstof aanvoerpomp die de brandstof naar de motor aanvoert, pompt ook vaak de diesel in de tank meerdere keren rond door middel van de retourleiding. Zo word ook je tank veelal schoon gehouden en gefilterd, een juiste filterinstallatie met een waterafscheider kan water uit je tank opvangen. Doordat water zwaarder is dan diesel word dit opgevangen onder in het glaasje. Door het glas kun je ook zien of je diesel mooi schoon of misschien troebel is wat duid op vervuiling. Heb je veel last van vervuiling en kun je de tank maar moeilijk aftappen? Dan kun je ook kiezen voor een externe pompinstallatie die continu de diesel door een filterset circuleert en het water afscheid.

Brandstoffilter

Waterafscheider

Brandstofpomp

Slang en leiding

Reacties of ervaringen zijn welkom!

 

2 gedachten over “Slijmslierten & verstopte brandstoffilters.

 1. Het schoonmaken van de diesel middels het pompen door een externe filter spreekt me wel aan. Mede omdat aftappen en uitbouwen niet eenvoudig gaat bij mijn boot.

  Het ziet er op de film grondig en snel uit.

  Hoe / waar kan ik eea laten doen en tegen welke kosten?

  1. Hallo Peter,

   Bedankt voor jou reactie. Mogelijk kunnen wij jou verder helpen. Kun je ons een mail sturen met jouw opstelling?
   info@ab-marineservice.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.