Geplaatst op Geef een reactie

Zelf een startmotor vervangen? In 3 stappen.

Volg deze 3 stappen om het zelf te doen.

Een startmotor die te langzaam, niet krachtig genoeg is of helemaal niks meer doet? Tijd om deze te vervangen. Het is een klus die nog prima zelf gedaan kan worden.  Aller eerst is veiligheid belangrijk. Zorg dat het massaslot dan wel de accu losgekoppeld is. De startmotor bevind zich meestal ter hoogte van de krukas aan de kant van het vliegwielhuis.

 1, Ontkoppelen;

Afbeeldingsresultaat voor starter motor terminals

Schakel het elektrische systeem uit ontkoppel de accu of het massaslot en controleer of ook daadwerkelijk de spanning van de kabels is. Met conventionele startmotoren loopt er één dikke kabel rechtstreeks van de plus pool accu naar de ingaande koperen bout op het startrelais (Terminal B of 30). Dit is vaak ook het verdeelpunt voor de rest van het elektrisch systeem. Er kunnen dus meerdere kabels op zitten markeer ze goed. Het startrelais wordt bediend door een kleinere draad (terminals S of 50) ontkoppel ook deze kabel. Er zijn startmotoren die ”massavrij” zijn dit betekend dat de gehele installatie vrij is van de massa (vaak het motorblok) dan moeten ook deze kabels ontkoppeld worden.

2, Demonteren van de startmotor;

nu is de startmotor vrij van het elektrische systeem en kan begonnen worden om  deze vrij te maken van de motor. Over het algemeen zit deze met 2 of 3 bouten aan het vliegwiel huis bevestigt. Soms is de toegankelijkheid niet even optimaal zeker niet in krappe motorruimte maar met wat creatief dopsleutel en verlengstuk werk kom je een heel eind.

3, Het vinden van de juiste startmotor;

op onze website kun je met diverse mogelijkheden zoeken naar de juiste startmotor. Startmotoren worden het eenvoudigst gevonden op het nummer. Deze staat vaak op de behuizing met een sticker en of gravering. Deze kun je invoeren in onze zoekbalk. Ook  kun je onder de categorie ”startmotoren” zoeken naar het merk en type van de scheepsmotor. We geven voor elke startmotor ook de afmetingen en specificaties op. De belangrijkste maatstaven hiervoor zijn in ieder geval afmeting A en B in de tekening. Hieronder voorbeelden van enkele merken en product nummers;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tot slot!

De installatie uiteraard in omgekeerde volgorde, let er hierbij op dat alle vlakken corrosie vrij en schoon zijn. En let op vet geleid niet! Het materiaal invetten doe je altijd na installatie als beschermings laag tegen vochtindringen. Voor een juiste bescherming tussen de contacten gebruik je contactspray of geleiding’s pasta.

 

Enkele weetjes over startmotoren;

De draairichting wordt over het algemeen aangegeven door te kijken naar voorzijde van de startmotor:

1, Rechtsom /  CW
2, Linksom  /  CCW

3, DD = Direct Drive dit zijn oudere en zwaardere modellen startmotoren die rechtstreeks door de motor het tandwiel aandrijven.

4, GR = Gear Reduction; nieuwere startmotoren worden vaak geleverd met een reductie planetair.
Deze startmotoren zijn lichter en compacter om te produceren.

AB Marine service levert onder andere vervangende startmotoren van: 

Bosch, Delco Remy, Denso, Duccelier, Femsa, Hitachi, Iskra, Lucas, Magnettie Marelli, Magneton, Mande melroe, Mitsubishi, Motorolla, Paris Rhone, SEV, Valeo, Visteon, OEM,

 

Wil je meer weten over het elektrische circuit en doormeten van de installatie lees dan:

Startproblemen? 3 tips om het te verhelpen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.