Bij boten zijn er 6 volt systemen (oud, maar komt nog voor), 12 volt en 24 volt. De 12 Volt is het meest gangbaar in de pleziervaart en 24 volt kom je tegen bij de grotere schepen en binnenvaartschepen.
Dit voltage wordt bekrachtigd door de accu, die je weer oplaadt via een dynamo op de verbrandingsmotor. Deze spanning is hoger om ‘’het vat’’ snel te kunnen vullen zonder spanningsverschil geen ”stroming”. Zo ontstaat verwarring tussen systeemspanning en laadspanning.
Ook bestaan er verschillende accu’s: start, tractie en semitractie, met soms allemaal een eigen laadwaarde. Echte vol tractie batterijen hebben een hogere laadspanning nodig vraag dit altijd na tijdens de aanschaf.
Op de site van AB marine service houden we zoveel mogelijk de ‘systeemspanning’ aan. Je hebt een 12 volt accu, die moet je laden met een 12 volt dynamo. Bij de dynamo vermelden we dus 12v. Noemen we de laadspanning van de dynamo (14 volt ofwel 13.8 volt), dan wordt het verwarrend. De dynamo’s worden standaard geleverd met ingestelde waarde voor het opladen van start- en semitractie accu’s.
- 6 Volt calcium accu = laadspanning 6,9 volt (bijvoorbeeld oldtimer)
- 12 Volt calcium accu = laadspanning 13,8 – 14,4 volt (alle startaccu’s en de gewone semitractie accu’s).
- AGM semitractie accu = laadspanning 14,6 – 14,8 volt
- GEL accu = laadspanning 14,2 – 14,8 volt
Je kunt de status van je accu ook meten door het voltage te meten, hieronder de bijbehorende voltages. Doe dit meestal pas een dag na het opladen.
Wel verwarrend inderdaad als in het instructieboekje staat 12 volt 70 amp. en bij de winkel krijg je er een van 14 volt 70 amp. Moet je weer gaan bellen of het allemaal wel klopt . Systeemspanning versus laadspanning dus . De ene noemt het zus en de andere weer zo. Handig.