Geplaatst op Geef een reactie

Zomerklaar maken van je boot

zomerklaar maken van je boot

Het is bijna zover, het vaarseizoen gaat van start!

Ons team kan niet wachten om het water op te gaan. Om een zorgeloos vaarseizoen tegemoet te gaan, is een zomercheck natuurlijk essentieel. Door de stappen in onze zomercheck bij langs te lopen weet je dat je schip helemaal klaar is voor een fantastisch vaarjaar.

Wanneer maak je de boot zomerklaar?
Je maakt je boot klaar voordat het vaarseizoen begint. De meeste bootbezitters maken hun boot in maart klaar voor de zomer.

In dit artikel vind je de 4 stappen om je boot zomerklaar te maken, de benodigde producten en alle informatie in pdf-vorm zodat je deze makkelijk kunt bewaren. Klaar? Starten maar!


1. De motor

Omdat je boot een aantal maanden stil heeft gelegen is het belangrijk om de motor na te kijken. Wanneer je de boot een winterbeurt hebt gegeven is een korte controle voldoende.

BENODIGDHEDEN:

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 30 minuten

STAP 1:
Als eerste controleer je of het schoon en droog is rondom de motor. Er mag echt geen olie of water lekkage zichtbaar zijn. Controleer ook direct de leidingen hierop. Vergeet niet om alle slangen te controleren op droogte scheuren.

STAP 2:
Vervang de brandstoffilters en neem een paar reserve mee voor onderweg.

STAP 3:
Ververs de motorolie als dit niet voor de winter is gedaan.

STAP 4:
Controleer de v-snaren en breng ze op spanning. Als je ze niet verder dan een kwartslag kan draaien tussen duim en wijsvinger zitten ze strak genoeg. Zijn de v-snaren versleten? Vervang deze dan, om te voorkomen dat je midden op het water stil komt te liggen. Zorg er ook voor dat je een reserve aan boord hebt, mocht het nodig zijn de snaren tijdens het seizoen te vervangen.

STAP 5:
Controleer de koelvloeistof, het oliepeil en de accu.

STAP 6:
Start de motor en kijk of het water goed wordt aangezogen en circuleert.

STAP 7:
Controleer de impeller, vervang deze als dat nodig is en neem een reserve impeller mee voor onderweg.


2. Romp, dek en roer

Nu is het tijd om het onderwaterschip, de schroefas en het dekzeil te controleren.

BENODIGDHEDEN:

  • Antifouling
  • Anodes
  • Vet
  • Schoonmaakspullen voor dekzeil

TIJDSDUUR:
Gemiddeld een uur (exclusief antifouling aanbrengen)


STAP 1:
Antifouling is essentieel om de levensduur van de boot te verlengen en een hoog brandstofverbruik te voorkomen door aangroei. Controleer de onderkant van de boot en breng een nieuwe antifouling laag aan indien nodig. Ligt je boot in zout water? Dan is het eerder nodig om een nieuwe laag antifouling aan te brengen dan wanneer je boot in zoet water ligt.


STAP 2:
Voel of er speling in het buitenlager zit door de schroefas haaks op de draairichting te bewegen. De speling mag maximaal 0.50 tot 1 mm zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat deze niet klappert en soepel draait.


STAP 3:
De anodes op je schip kunnen flink achteruit gaan in een jaar tijd. Controleer of deze vervangen moeten worden, om aantasting van andere metalen onderdelen te voorkomen. Vervang een anode wanneer meer dan +/- 60% van de oorspronkelijke massa weg is. Voor varen in zoet water heb je een aluminium anode nodig, voor varen in zout water bevestig je zinken anodes aan de romp. Hebben de gevoelige delen aan je schip met aluminium nog steeds last
van corrosie? Plaats dan magnesium anodes. Let op, dit kan sneller aantasten dan gebruikelijk! Als je schip in brak water ligt is aluminium de beste keuze.

STAP 4:
Zijn er algen, mossels en schelpjes op de schroefas gegroeid? Schuur of schilder deze dan om vermindering van het aandrijfrendement te voorkomen. Controleer ook of er niet teveel speling op de schroefas zit. Controleer bij een vetgesmeerde schroefas of de buitengland door vet gesmeerd wordt. Is dit niet het geval? Dan kan dit twee oorzaken
hebben: je gebruikt te weinig vet of de ruimte op de schroefas is te groot waardoor vet te snel wegloopt. Als je te weinig vet gebruikt hebt is dit natuurlijk eenvoudig op te lossen door meer en regelmatiger te smeren. Zit er te veel ruimte op de schroefas? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen zorgen voor een passende oplossing.


STAP 5:
Voorafgaand aan het te water laten kan de stuffy box en schroefas gesmeerd en gecontroleerd worden. Sommige types hebben een speciaal smeerpunt, andere types dienen gedemonteerd te worden. Tip! Bij het te water laten dient de stuffy box goed ontlucht te worden, anders loopt deze namelijk droog. Door er in te knijpen en te vervormen kun je een opening creëren waar de lucht uit kan.


STAP 6:
Met goed onderhoud kan een dekzeil jaren meegaan. Maak het dekzeil schoon en controleer alle ritsen, banden en naden. Breng je dekzeil naar een specialist voor eventuele reparaties.


STAP 7:
Controleer de staat van het touwwerk en of alle lijnen die je nodig hebt aan boord zijn. Zijn er lijnen vies? Was deze dan in de wasmachine op 30 graden. Uiteinden van touwwerk met rafels moeten worden dichtgebrand om verder rafelen te voorkomen.


3. Gas & elektriciteit

Het controleren van de gas- en elektriciteitsaansluitingen is enorm belangrijk om gevaarlijke situaties te voorkomen. Laat de aansluitingen keuren door een erkend bedrijf, vaak kun je bij de grotere jachthavens terecht.

BENODIGDHEDEN:

  • Gasslang
  • Vaselinespray

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 30 minuten

STAP 1:
Is de gasslang beschadigd? Vervang deze dan altijd. Sowieso is het belangrijk om de slang na vijf jaar te vervangen, ook als deze er nog goed uitziet. Het productiejaar staat aangegeven op de slang.

STAP 2:
Controleer alle elektrische aansluitingen, de verlichting en de stekkers. Vervang roestige stekkers omdat deze zorgen voor brandgevaar.

STAP 3:
Controleer het vloeistofniveau van de accu’s als er doppen aanwezig zijn. Een gesloten accu kun je niet controleren. Wanneer je twijfelt over de staat van de accu kun je deze laten doormeten. Een jachthaven of autogarage beschikt vaak over het juiste instrument. Reinig de klemmen en zet deze stevig vast. Slaan de polen van de accu groen uit, met corrosie (ook wel bloemkolen genoemd)? Dan is de accu waarschijnlijk lek bij de polen. Vervang in dat geval de accu. Daarna smeer je de klemmen in met vaseline.


4. Navigatie & veiligheid

Als laatst is het belangrijk dat je de navigatie en veiligheid controleert. Zo kun jij zonder zorgen het water op met je boot. Genieten gegarandeerd!

BENODIGDHEDEN:

  • Fietspomp
  • Onderdelen EHBO-kit

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 20 minuten

STAP 1:
Controleer of de vaarkaarten nog up-to-date zijn. Controleer of je kompas, dieptemeter, gps en log in orde zijn en of er een geldend reglement (het BPR) aanwezig is op je boot. Vergeet niet om even te controleren of het wieltje van de snelheidsmeter los zit.

STAP 2:
Liggen de reddingsvesten op hun vaste plek en zijn ze nog in goede staat? Controleer de vesten door ze op te blazen met een fietspompje en te controleren op lekkage. Doe dit niet met je mond, omdat er dan vocht in het vest terecht komt. Reddingsvesten in de pleziervaart dien je om de twee jaar te laten keuren. De levensduur van opblaasbare reddingsvesten ligt op tien jaar. Bij een automatisch opblaasbaar vest is het belangrijk om na ieder gebruik het gaspatroon en zouttablet te vervangen.

STAP 3:
Pak ook eens de EHBO-kit erbij en vul deze aan indien nodig. Controleer eventuele fakkels, lichtkogels en brandblussers op houdbaarheidsdatum.

5. Aanbevolen producten voor het zomerklaar maken van je boot

6. Download de handleiding


Je hebt alle stappen doorlopen om je boot zomerklaar te maken.

Denk er goed om dat de stappen die je doorloopt per boot verschillen. De benodigdheden om je boot zomerklaar te maken hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je deze gemakkelijk kunt bestellen.

Het team van AB Marine Service wenst je een goed vaarseizoen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *