Geplaatst op 1 Reactie

Droge en natte uitlaat geluid dempen?

Is een droge of natte uitlaat beter?

Een droge uitlaat is een eenvoudiger systeem dan een natte uitlaat. De natte uitlaat heeft alleen wel grote voordelen. Waar kies je voor?

Wat is een droge uitlaat?

Een droge uitlaat is vergelijkbaar met de uitlaat van een auto. Een pijp zit met een flexibel tussenstuk op het uitlaatspruitstuk en voert uitlaatgassen direct naar buiten af. Het koelwater van de motor wordt hierbij extern of pas veel later in het uitlaatsysteem bijgevoegd. De buizen en pijpen zijn vaak van staal om te voorkomen dat ze smelten door de hitte. Het is een eenvoudig systeem, maar heeft twee grote nadelen: het geeft veel hitte af (tot wel 600 graden bij de bron) en het systeem produceert veel lawaai. Een droge geluidsdemper is vaak wenselijk om het geluid te dempen.

Wat is een natte uitlaat?

Bij een natte uitlaat zit het spruitstuk op de motor gemonteerd. Het spruitstuk is vaak op maat gemaakt en van gietijzer. Ook is een natte uitlaat vaak herkenbaar aan de vriesdoppen in de koelkanalen. Het opgewarmde koelwater in de motor is rond de 60 à 90 graden als het de motor verlaat en kan dus nog prima dienen om hete uitlaatgassen van 600 graden af te koelen.

Vaak worden in het eerste deel van de uitlaat het water en de gassen nog niet gemengd. Zo wordt voorkomen dat het water in de motor kan lopen en daarmee de gassen hindert. De gassen moeten soepel de motor kunnen verlaten om de prestaties van de motor niet te drukken. Kort na de motor komen de gassen en vloeistoffen samen en verlaten de motor.

uitlaat

Verschillen tussen een natte en droge uitlaat

De grootste verschillen tussen een droge en een natte uitlaat zijn de temperatuur en het geluid. Een droge uitlaat geeft meer geluid dan een natte uitlaat en de temperatuur van een droge uitlaat ligt hoger dan bij een natte uitlaat. Het verschil in temperatuur van een droge en natte uitlaat is goed te merken. Bij een natte uitlaat wordt het lawaai gedempt door het water. Met een rubber uitlaatslang ben je vervolgens flexibeler en heeft de uitlaat meteen een hogere levensduur.

De verschillende soorten koelwatersystemen

Er zijn drie soorten koelsystemen:

 1. Directe koeling van de boot: een koelwatersysteem waarbij vaarwater het motorblok in wordt gepompt door een impellerpomp.
 2. Indirecte koeling van de boot: een gescheiden koelwatersysteem (ook wel intercooling- of heat exchanger-systeem genoemd) waarbij je koelvloeistof in de motor hebt en met een impellerpomp koelwater door een warmtewisselaar pompt.
 3. Indirecte koeling van de boot: een kielkoelingsysteem, waarbij koelbuizen met koelvloeistof onder de boot doorlopen. Bij het laatste systeem is een natte uitlaat niet mogelijk, tenzij je een extra impellerpomp of elektrische pomp plaatst.

Een droge uitlaat ombouwen naar een nat uitlaatstysteem

Wil je de voordelen van een nat uitlaatsysteem ervaren, dan kun je de droge uitlaat ombouwen. Er zijn complete uitlaatstukken verkrijgbaar. Je kunt ook kiezen om het water toe te voegen aan de droge uitlaat, waarbij alleen het eerste deel niet gekoeld wordt. De ombouw vergt mogelijk een investering, maar is door de handige doe-het-zelver goed uit te voeren en je hebt er veel plezier van.

blank
Nat uitlaatsysteem met waterlock en demper

Een natte uitlaat bestaat uit de volgende componenten van begin tot eind:.

 • Een waterinlaatpijp onder de boot met afsluitkraan om bij reparatie of onderhoud de aanvoer af te kunnen sluiten.
 • Een wierpot als tussen filter om eventueel schadelijk materiaal voor de impellerpomp tegen te houden.
 • Een aanzuigpomp op de motor (impeller- of ruimwaterpomp).
 • Indien ombouw van kielkoeling naar interkoeling: een warmtewisselaar met watergekoeld uitlaatspruitstuk.
 • Een waterinjectiestuk die na het uitlaatspruitstuk het koelwater toevoegt met beluchter, om te voorkomen dat het water bij het stoppen van de motor terug kan hevelen de motor in.

Het gebruik van een zogenoemd Waterlock is bij een natte uitlaat aan te raden. Deze verzamelt het water en duwt met overdruk het water door de uitlaat naar boven met de uitlaatgassen. De Waterlock dempt tevens geluid, doordat het neerslaat op het water.

De Zwaanhals dient als extra beveiliging om terugstroming van water te voorkomen als de motor lager ligt zoals in de meeste zeilboten. Het plaatsen van de geluidsdemper is nog altijd een extra mogelijkheid. Met natte uitlaatsystemen kun je ook een dempende en flexibele uitlaatslang gebruiken. Het geheel zet je goed vast met RVS slangklemmen.

Wil je advies over het uitlaatsysteem? Neem contact op via de contact pagina.

1 gedachte over “Droge en natte uitlaat geluid dempen?

 1. Wat zijn ongeveer de totalen kosten
  Betreffend een natte uitlaat Systeem
  Bedoel dus
  Heb zelf in mijn boot een gesloten koel systeem
  Maar de bedoeling is
  Gedeelten van de uitlaat te dempen en te koelen
  Wat zou evt zo’n aanpassing mijn ong gaan kosten
  Hoor graag van u
  BVD
  Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.