Geplaatst op 3 Reacties

Accu’s opladen, batterijscheider

De start en licht net-accu gelijktijdig opladen zonder dat ze in verbinding staan, dat kan!

Je maakt een lange reis en hebt heerlijk gebruik gemaakt van alle gemakken op de boot. De koelkast koud, verlichting aan en je hebt een goede nachtrust gehad. De volgende ochtend bij vertrek naar de volgende haven wordt de motor op contact geschakeld om te starten maar dan…

Het bekende geluid van een weigerende startmotor door een te lage spanning. Voldoende stroom voor de verlichting en accessoires is een wel één van de eerste behoeften die je nodig hebt als je een lange reis maakt. Maar om de motor de volgende dag nog te kunnen starten is er voldoende stroom nodig.

Omdat het gevraagde vermogen van het lichtnet en het startsysteem van elkaar verschillen, kun je dit probleem het beste oplossen door twee verschillende accu’s te gebruiken die afgestemd zijn op de losse systemen. Dit probleem doet zich voor doordat het lichtnet vaak langdurig gebruik wordt en het startsysteem enkel kortstondig veel vermogen vraagt, daar zijn speciaal start en tractie batterijen voor op de markt.

Zelfs voor een kleine installatie is het gebruik van een gescheiden licht- en startaccu systeem aan te raden. Tijdens het gebruik van stroom uit de lichtaccu is er geen verbinding tussen de startaccu, deze blijft altijd vol en beschikbaar voor het starten van de motor. Waarna de accu’s weer bijgeladen kunnen worden door de dynamo van de motor.

Wanneer je beide stroombronnen van elkaar gaat scheiden moet je deze ook apart van elkaar kunnen opladen.

Wanneer je de beide stroombronnen van elkaar gaat scheiden moet je deze ook apart van elkaar kunnen opladen.
Om beide accu’s te scheiden, maar toch op te kunnen laden met de dynamo van de motor, kun je gebruik maken van een batterijscheider dit wordt ook wel  diodebrug genoemd en verdeeld de spanning naar de beide accu’s. Ook zijn er scheidingsrelais verkrijgbaar die overschakelen naar de andere accu als de ene vol is. Beide onderdelen vind je hier.

Een batterijscheider is een speciaal vervaardigde diodenbrug, dat tijdens het draaien van de motor de tweede accu (de lichtaccu) aan de dynamo verbindt. Het relais wordt aangestuurd door de zogenaamde “D+” aansluiting van de dynamo en heeft een voorziening om overbelasting van de dynamo en de laadregelaar te voorkomen.

Dus een batterijscheider of toch diodebrug?

Een batterijscheider heeft als belangrijkste voordeel dat er een absolute scheiding is tussen de batterijsets onder alle omstandigheden, dus als een van de beide leeg is kan deze de stroom nooit overhevelen. Te denken aan twee vaten water. Een scheider geleidt de laadstroom van dynamo of acculader en verdeeld deze naar de beide accusets. Dit gebeurt via twee of meer dioden, die als het ware een “terugslagklep” zijn voor de laadstroom: er is maar één doorlaatrichting voor de stroom, en het kan niet terug vloeien. Wij bieden een assortiment eenvoudige batterijscheiders waarmee je het bovenstaande systeem kunt realiseren. Let altijd op het voltage en benodigde vermogen dat over het relais mag lopen.

De vuistregel is als volgt;

70 AMPERE    DIODENBRUG: voor acculaders en dynamo’s tot 55 Ampère maximum laadstroom.
120 AMPERE  DIODENBRUG: voor acculaders en dynamo’s van 60 tot 90 Ampère.
150 AMPERE  DIODENBRUG: voor acculaders en dynamo’s van 100 tot 120 Ampère

Houd er rekening mee dat een diode altijd een overbrug spanning (drempelspanning) van 0.6 volt heeft. batterijscheiderDit betekent dat bij een laadsysteem van 14v er maximaal nog 13.4 volt naar de accu loopt. Dit kan een probleem zijn bij de oudere type dynamo’s, een scheider uitgevoerd met compensatie diode voorkomt spanningsval over de diode waardoor accu met juiste spanning geladen wordt

Een batterijscheider maakt het nog steeds mogelijk om ook met een lader vanaf het normale 230v stroomnetwerk de accu op te laden zie het schema  voor een eenvoudige opstelling van een batterij scheider;

Kijk snel naar een voordelige batterijscheider  voor jouw boot!

3 gedachten over “Accu’s opladen, batterijscheider

 1. hallo
  is het mogelijk dat ik mijn zonnepanelen aansluit op een diodebrug op mijn boot zit al een diodebrug bij de dynamo.voor de beide accu groepen.
  maar met de zonnepanelen wil ik ook de start accu en de gebruikers accu laden is dat mogelijk?
  m.vr.gr. hay

  1. Hallo deskundigen,
   Mijn startaccu is 80 AMP. De licht accu is ook 80 AMP .
   Mijn vraag is , kan ik een 120 AMP. Licht accu monteren in combinatie met een diodebrug .
   Verstoord dit de laad cyclus niet?
   Alvast vriendelijk dank voor uw antwoord .

  2. Hallo Hay,

   Dat lijkt ons mogelijk. Bedenk wel dat sommige diode bruggen een drempelspanning hebben van 0.7 volt.
   Hier treed dus verlies op wat je niet kunt compenseren.(14v erin is 13.3v eruit) Je accu heeft een minimale spanning nodig om haar 100% lading te bereiken. Kijk dus goed naar wat de zonnepanelen voor afgifte spanning hebben. Dit moet ruim boven de 13 volt zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.