Geplaatst op 2 reacties

Winterklaar maken van je boot

winterklaar maken boot

Het winterklaar maken van je boot is altijd belangrijk, of je je boot nu in het water laat liggen of in de stalling zet. Met de Wintercheck van AB Marine Service weet je zeker dat je boot helemaal klaar is voor de winter en kun je sneller van je boot genieten wanneer het vaarseizoen weer begint. Je maakt je boot klaar wanneer je er dit seizoen niet meer mee gaat varen. Wanneer dit exact is verschilt natuurlijk per persoon. De meeste bootbezitters maken hun boot in oktober winterklaar. Het winterklaar maken van je boot bestaat uit 6 stappen. In dit artikel vind je de 6 stappen om je boot winterklaar te maken, de benodigde producten en alle informatie in pdf-vorm zodat je deze makkelijk kunt bewaren.

 1. De motor
 2. Technische onderdelen
 3. Watervoorziening
 4. De romp en het dek
 5. Zeilboot
 6. Uitrusting
 7. Benodigde producten
 8. Download de handleiding

1. De motor

Aan het einde van het vaarseizoen is het ontzettend belangrijk om de motor van je boot vorstbestendig te maken. Sla deze stap absoluut niet over, omdat je motor anders flinke schade op kan lopen. Om te beginnen is het eerst belangrijk om te weten of je boot een open of een gesloten koelwatersysteem heeft. Een gesloten koelwatersysteem is gevuld met koelvloeistof. Met dit systeem kan niet veel misgaan. Heb je een open koelwatersysteem? Dan wordt er vaarwater gebruikt om de motor te koelen. Er mag in de winter absoluut geen water in de motor blijven staan. Doorloop de volgende stappen om je motor winterklaar te maken.

BENODIGDHEDEN:

 • Antivries

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 15 minuten


STAP 1:
Sluit de afsluiter van de waterinlaat. Heb je geen leeglopende afsluiter? Zorg dan dat je de afsluiter leeg blaast voordat je deze afsluit. Een afsluiter met water in de kogel gaat anders alsnog kapot.


STAP 2:
Draai het wierfilter open.


STAP 3:
Zorg er voor dat er absoluut geen water meer in de motor zit. Zoek in de handleiding naar de aftappunten. Aan de zijkant van de motor en onder de spruitstukken zijn zulke punten vaak te vinden.


STAP 4:
Is al het water uit het systeem? Dan kun je verder met de volgende stap. Eventueel kun je het systeem eerst met perslucht doorblazen voordat je verder gaat.


STAP 5:
Laat de motor draaien terwijl je rustig antivries in het wierfilter giet, of hang de aanvoerslang in de jerrycan met antivries en start daarna de motor. Zet de motor uit als er antivries achter uit de uitlaat van het koelwatersysteem stroomt en vang de vloeistof op met een emmertje. Laat het niet het vaarwater instromen omdat antivries erg slecht is voor het milieu. Of gebruik onze biologisch afbreekbare antivries.


STAP 6:
Bij schepen die in het water blijven gedurende de winter moet de afsluiter ook gevuld worden met antivries. Dit doe je door het wierfilter te vullen met antivries en draai de afsluiter van de inlaat een keer open en dicht, zodat er antivries in de kogel/afsluiter zakt. Of nog beter blaas er lucht in en zet de afsluiter onder druk dicht zodat er alleen lucht in
zit. En let op voor schepen die op het droge staan zet de afsluiter juist open om al het water uit de kogelkraan de lozen!


STAP 7:
Ververs de motorolie en vervang het oliefilter en het brandstoffilter. Diesel en brandstof trekt namelijk water aan. Na het vaarseizoen is het verstandig om dit te vervangen voor nieuwe olie en filters om alvast vocht te lozen. Nieuwe olie beschermt de motor ook weer beter door de diverse toevoegingen.


2. Technische onderdelen

Na het winterklaar maken van de motor, is het tijd voor de techniek. Tijdens deze stap behandelen we de gas- en elektra voorzieningen en technische onderdelen.


BENODIGDHEDEN:

 • Vet om onderdelen in te vetten
 • Schoonmaakbenodigdheden en emmer
 • Anti corrosie spray (multispray)

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 1-3 uur


STAP 1:
Koppel de gasflessen af en bewaar deze op een plek buiten de boot, bijvoorbeeld thuis. Het liefst bewaar je de flessen op een droge plek met ventilatie. Controleer de gasslangen en koppelingen en vervang deze op tijd. Bij enige slijtage is het al nodig om de onderdelen te vervangen, om ongelukken te voorkomen. Gasslangen laat je door een erkende specialist vervangen (minimaal elke drie jaar).


STAP 2:
Wanneer accu’s ontladen trekt het zuur in de platen. In de winter kan dit natuurlijk bevriezen. Het is verstandig om accu’s volgeladen te houden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om accu’s zo nu en dan op te laden met een druppellader. Je kunt de accu’s ook van boord verwijderen en ze op een droge plek bewaren. Het is alsnog verstandig om de accu’s zo nu en dan helemaal vol te laden. Controleer daarnaast of de accu’s bijgevuld moeten worden met
gedestilleerd water.


STAP 3:
Haal elektrische apparatuur van boord, voor zover dat mogelijk is. Bewaar de apparatuur op een droge en warme plek. De open punten en contactpunten aan boord spuit je in met een vochtwerende spray tegen corrosie.


STAP 4:
Draaiende onderdelen zoals stuurkolom, lieren en tandwielen moeten gecontroleerd worden. Daarnaast zorg je dat onderdelen zoals tandwielen, roerkoker en de schroefas gesmeerd zijn. Tijdens het smeren pers je het water naar buiten zodat dit niet kan bevriezen in de koker.


STAP 5:
Verwijder water uit de bilge en maak de bilge goed schoon. Maak ook de gasbun goed schoon en droog.


STAP 6:
Controleer het peil en de staat van de koelvloeistof met onze Glycol meter. Haal de impeller er tijdens de winterperiode uit zodat deze niet vervormd in dezelfde stand. Bewaar de impeller op een donkere plek (het rubber is niet uv bestendig). Span of vervang de v-snaar. De koelvloeistof vervang je ongeveer elke drie jaar of als deze vies is en de vorstbestendigheid te laag (-25 graden is de grens).


3. Watervoorziening

Nu het technische gedeelte winterklaar is, gaan we verder met de watervoorziening. Denk aan het toilet en de kraan. Let op dat je een niet giftige antivries gebruikt! De antivries die je voor je auto gebruikt is vaak giftig en kun je nu dus niet gebruiken. Niet giftige antivries is beter voor het milieu, maar ook voor de rubbers van de pomp. Reguliere koelvloeistof tast dit aan. Let op: het is niet voldoende om je toilet droog te pompen omdat er restwater in bochtjes en randjes kan blijven staan.

BENODIGDHEDEN:

 • Non toxic antivries
 • Schoonmaakbenodigdheden
 • Spons
 • Optioneel: smeermiddel voor de afsluiters
  bijvoorbeeld vaseline of multispray

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 30 minuten tot 2 uur

STAP 1:
Doe de afsluiter van de huiddoorvoer dicht en koppel de slang van de waterinlaat van het toilet los. Hang de slang in de jerrycan met antivries. Pomp de antivries door het toilet heen en sluit.

STAP 2:
Maak de drinkwatertank helemaal leeg. Het laatste restje water in de tank verwijder je via het inspectiegat met een spons of huur een waterstofzuiger die je op het aftappunt aansluit en draai vervolgens de kranen een voor een open. Maak de tank schoon. Er mag geen water in slangen en waterpompen blijven staan. Vergeet de buitendouche en kraan niet.

STAP 3:
Tap de boiler af. Heb je een elektrische boiler? Haal dan eerst de stroom er af. Om er zeker van te zijn dat al het water uit het systeem is haal je de bovenste slang van de boiler los (warm water) en blaas je het systeem met pers lucht door. Door deze elke keer stuk voor stuk open te draaien blaasje alle restjes eruit. Pas wel op dat je geen echte druk in het systeem opbouwt houd altijd een kraan open.

STAP 4:
Laat alle overige afsluiters vollopen met antivries. Om dit te doen giet je antivries in het aanvoerpunt of de slang en open je de afsluiter een keer zodat er antivries in de kogel blijft staan.

STAP 5:
Staat je boot op de kant? Laat dan water uit de afsluiters lopen en sluit dan de afsluiters. Kou en vocht komen namelijk binnen via openstaande afsluiters. Het is verstandig om de afsluiters te smeren om corrosie te voorkomen.

Oke, we zijn alweer op de helft!
Tijd voor het winterklaar maken van de
buitenkant van je schip.

4. De romp en het dek

De binnenkant van je schip is al helemaal winterklaar. Tijd om de buitenkant van je boot winterklaar te maken.

BENODIGDHEDEN:

 • Schoonmaakbenodigdheden
 • Was (optioneel)
 • Verf (optioneel)
 • Vet voor rubbers
 • Antifouling (optioneel)
 • Afdekzeil

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 1-3 uur

STAP 1:
Maak de romp en het dek goed schoon. Wanneer er vuil op je boot blijft zitten kan dit in de winter nog meer vast komen te zitten. Maak ook onderdelen zoals stootwillen schoon.

STAP 2:
Is je boot gemaakt van polyester? Zet het polyester dan in de was. Boen de was pas in het voorjaar uit.

STAP 3:
Heeft je boot kale plekken? Behandel alle plekken op de boot waar geen verf meer op zit, om deze te beschermen.

STAP 4:
Om scheuren in rubber te voorkomen vet je alle rubbers van ramen en luiken in met vaselinespray.

STAP 5:
Zet interne luiken en bakskisten open voor ventilatie om schimmel te voorkomen.

STAP 6:
Bekijk de onderkant van je boot. Kan deze nog een jaar mee of moet er wat aan gebeuren? Wanneer de onderkant van de boot behandeling nodig heeft kun je deze behandelen met antifouling.

STAP 7:
Bescherm je boot met een afdekzeil wanneer je deze hebt. Een zeil helpt schade door bevriezing te voorkomen.

STAP 8:
Zet alles goed vast! Het wil nog wel eens flink waaien in de winter, lijnen en zeilen kunnen dan flink klapperen wat als snel slijtage of schade veroorzaakt.


5. Zeilboot

Maak je een zeilboot winterklaar? Dan zijn er wat extra onderdelen om rekening mee te houden.

BENODIGDHEDEN:

 • Schoonmaakbenodigdheden
 • Smeermiddel voor de rolsystemen

TIJDSDUUR:
Gemiddeld 30 minuten tot 1,5 uur

STAP 1:
Verwijder de zeilen en het lopend want (touwen en staaldraad) en bewaar deze op een droge plek.

STAP 2:
Smeer de rolsystemen van de rolfok of rolgrootzeil.

STAP 3:
Bekijk de verstaging. Is alles nog intact? Zitten er braampjes aan of knikken in? Zijn alle borgpennen aanwezig en in goede staat?

STAP 4:
Maak alle blokken en schijven schoon.


6. Uitrusting

In de laatste stap van de checklist maak je de uitrusting schoon en voorkom je verdere schade door kou en vocht.

BENODIGDHEDEN:

 • Schoonmaakbenodigdheden
 • Smeermiddel voor de rolsystemen

TIJDSDUUR:

Gemiddeld 30 minuten tot 3 uur

STAP 1:
Haal alle kussens van boord, maak de kussenhoezen schoon (eventueel in de wasmachine wanneer mogelijk) en berg ze op een droge plek op.

STAP 2:
Maak de boot goed schoon. Haal al het eten en bederfelijke spullen van boord. Ook flesjes of blikjes drinken kunnen
bevriezen en uitzetten.

STAP 3:
Verwijder andere spullen die niet bestand zijn tegen tegen vocht en/of kou.

STAP 4:
Haal kleding en reddingsvesten van boord. Controleer of de reddingsvesten nog in goede staat zijn en vervang indien nodig.

STAP 5:
Controleer de brandblussers en laat deze keuren indien dit weer nodig is.

STAP 6:
Plaats vochtvreters in alle ruimtes van de boot om vochtproblemen te voorkomen.

7. Aanbevolen producten voor het winterklaar maken van je boot

8. Download de handleiding


Je hebt alle stappen doorlopen om je boot winterklaar te maken. Denk er goed om dat de stappen die je doorloopt per boot verschillen. Heeft je boot bepaalde onderdelen waar water kan blijven staan, of waar vocht en kou schade aan kunnen richten? Zorg er dan voor dat deze onderdelen ook winterklaar gemaakt worden.

Tip: breng in de winter ook eens een bezoekje aan je boot. Bekijk bijvoorbeeld of het afdekzeil
nog goed zit. Het is namelijk ook zonde wanneer je veel moeite hebt gestoken in het winterklaar
maken van je boot en deze vervolgens alsnog schade oploopt.

We wensen je veel succes met het winterklaar maken van je boot!

2 gedachten over “Winterklaar maken van je boot

 1. Vraag. Zijn alle koelvloeistoffen te controleren met de aangeboden Glycolmeter. Of alleen die specifiek voor de motor ( groen, geel, rood maakt niets uit. ? )
  En is jullie aanbeveling tav vervangen koelvloeistof niet te algemeen. Sommige moet je al na 2 jaar vervangen en andere na vijf jaar oa door verouderen additieven. ??

  1. Deze is in principe geschikte voor alle anitvriezen in de motor voor ethyllenglycol (ethandiol) en watermengsels. Warm en koud.
   Het bij vullen word alleen aangeraden door dezelfde vloeistoffen en liefst zelfde merken bij te vullen. Als u hier aan twijvelt zou ik het preventief een keer vervangen. Het word inderdaad aangeraden eens in de twee jaar te vervangen. Dit zal ook per merk en type verschillen. Minimaal moet de vorstbestendigheid hoog liggen en wij raden aan om ook naar de mate van vervuling te kijken. En basis daarvan eerder of later te wisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *