Geplaatst op 2 reacties

Watergesmeerde schroefas lekt

boatymacboatface

Om te kunnen functioneren, loopt de schroefas van je schip van binnen naar buiten, door de romp heen. Uiteraard is dit onderdeel zo gebouwd en geïnstalleerd dat je vaartuig niet volloopt met water, maar toch kan het zijn dat je watergesmeerde schroefas lekt. Uiteraard is dat een gevaarlijke situatie, die je zo snel mogelijk wilt voorkomen of verhelpen. Maar hoe ontstaat dit en hoe verhelp je een dergelijk probleem? Lees verder om erachter te komen waarom je watergesmeerde schroefas lekt en wat je eraan doet.

Watergesmeerde schroefas lekt: de oorzaak

Er bestaat een verschil tussen een vetgesmeerde en een watergesmeerde schroefas afdichting. Varianten uit de eerste categorie zijn eenvoudig en tegen lage kosten te onderhouden, maar vet vervangen is lastig. Bovendien komt een deel hiervan in het oppervlaktewater terecht en dat is niet milieuvriendelijk.

Een vetgesmeerde schroefas afdichting is eenvoudig om te zetten naar een watergesmeerde. Je hoeft de vetpot niet constant door te smeren en deze is sowieso veel minder vervuilend. Maar zandkorrels zijn in staat om de afdichtingsringen flink te laten slijten. En dat is weer de basis voor een lekkage!

Verder kan het zo zijn dat je motor iets te flexibel is opgesteld, wat betekent dat de pakkingringen niet voldoende in staat zijn om de schroefasbewegingen te volgen. Bovendien kan een lek te wijten zijn aan pakkingbussen die radiaal afdichten en zich niet aan uitlijnfouten van de schroefas aanpassen. Tot slot is het mogelijk dat de as zelf gaat slijten en zodoende water binnenlaat.

Watergesmeerde schroefas lekt: de oplossing

De lagers van een watergesmeerde schroefas installatie zijn van rubber. Het is mogelijk dat deze eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden om lekkage te voorkomen – of verhelpen, als je er al last van hebt.

Vaar je vaak in water dat erom bekend staat ondiep of om andere redenen zanderig te zijn? Dan kun je beter overstappen naar een vetgesmeerde schroefas. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, gaat dat zand je afdichting namelijk veel sneller parten spelen dan je lief is. Daar heb je met een vetgesmeerd systeem veel minder snel last van. Nadeel is wel dat hiervoor veel meer onderhoud vereist is. Dat is bij een watergesmeerde schroefas dus veel minder het geval. Maar periodiek controleren of alle onderdelen nog volledig in orde zijn kan nooit kwaad.

Vragen?

Dat komt mooi uit, want wij hebben antwoorden! Mocht je nou een probleem hebben met je watergesmeerde schroefas dat hier niet vermeld wordt, neem dan gerust contact met ons op. Leg het probleem aan ons uit, zodat wij je kunnen voorzien van een passende oplossing. Naast enkel een methode hebben wij ook de beste onderdelen voor je, zoals een completeschroefas afdichting, koppeling en een vetkoord. Deze kun je eenvoudig zelf installeren. Bij AB Marine Service mag je enkel uitgaan van de allerhoogste kwaliteit, dat doen wij namelijk ook!

2 gedachten over “Watergesmeerde schroefas lekt

  1. De watergesmeerde schroefas van mijn schip HR 35 is dit voorjaar voorjaar door een monteur vervangen door Volvo unit.Tijdens de trip naar Harlingen op motor geen lekkage. Tijdens trip naar Texel voor deel op motor. Op texel behoorlijke waterinvoer geconstateerd. Terug naar Harlingen alles op motor. Geen waterlekkage meer geconstateerd.
    Is deze ervaring verklaarbaar want ik vertrouw het niet voor 100%. De monteur heeft er geen verklaring voor.

    1. Dat zal toch een kwestie van opnieuw controleren worden is ons advies. Zit de dichtings lip goed of is de unit mogelijk vervormd? Of word deze vervormd door verkeerde uitlijning of een trillende motor? Als het voor het vervangen niet het geval was dan zou ik toch twijvelen aan de dichting van de unit en dit verder onderzoeken.

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *